donderdag 12 mei 2016

AEGON trend korte/langetermijn update

Het aandeel Aegon opende vanochtend fors lager. Was dit koersrisico te voorzien? Wel als je een plan van aanpak hebt. Hieronder de praktijk.

Wekelijks screen ik de trends 'top down', dus is eerst wereldwijde de verschillende asset classes (o.a. op basis van relatieve sterkte), daarna regionale voorkeuren, sectoren, individuele waarden enz.

Hieronder een overzicht uit de weekpublicatie 'LOEF Timing, Trends & Tactics' die ook wekelijks is te volgen bij een abonnement op Pro Loef bij www.probeleggen.nl (sinds 1 maart jl.).

Uit het weekoverzicht blijkt dat de trend in de Europese aandelenmarkt dalend is (zie STXE 600) en dat de Europese verzekeraars (.SXIP) ook een dalende trendstatus heeft. De kolom 'RS' is negatief sinds 15 handelsweken (zie RSV) en...vorige week werd op basis van slotkoersen een verkoopsignaal geactiveerd (zie kolom K/V).


Het aandeel AEGON bevond zich op basis van weekslotkoersen in een topvormingsfase. Maar recent was Aegon wel relatief sterker (RS) dan de AEX-index. Hoe dan ook, de koersrisico's in de verzekeringssector en bij Aegon nemen toe op basis de wekelijkse analyse.


AEGON op weekbasis...zwarte (bearish) weekcandles duidden in de afgelopen twee weken op een bearish overgangsfase...de laatste candle (paars) duidt op een sterk negatief momentum.


AEGON op dagbasis...het laatste mechanische signaal was een 'buy & hold'-alert als gevolg van de opwaartse kruising op 2 mei jl. boven de 20/120-daags gemiddelden en de positieve kruising in genoemde gemiddelden. Een dag later kleurde de candle weer zwart (bearish overgangsfase).


COACH / LEER MOMENT:
Beoordeel de kortetermijn waan van de dag (vooral ook bij turbo's) in het perspectief van de langere termijn richting van de onderliggende trend. De daling met een koersgat in de grafiek bij opening (gap down) is een zwak teken. Deze gap kan op zeer kortetermijn worden gesloten met een beursnotering, echter het brede markt stemmingsbeeld verslechtert gaandeweg en de gemiddelden zullen in komende uren/dagen neerwaarts kruisen en staat het sein op rood (= verkopen op sterkte).

Ik hoop dat u hiermee te inspireren.

Alle goeds!
Edward Loef

Geen opmerkingen:

Een reactie posten